Realizare

Domenii de aplicare a zgurilor de furnal si de convecție

Conținut chimic al zgurii: CaO - 40-45%; SiO2 - 32 - 36%; A12O3 - 11-17%.

După măcinarea zgurilor metalurgice si extragerea fierului din ele prin separarea magnetica uscata, se obține un agregat/pietriș/ care are calitati fizico-mecanice si chimice excelente si diferite domenii de aplicare in industrie si in agricultura, precum:

1. Producția de betoane - Zgurile de furnale sunt folosite ca aditiv pentru producția de betoane / pietriș de zgura pentru betoane si construcții/. Betoanele cu aditiv de zgura de furnal sunt mai ușoare, au o rezistenta la foc mai mare /rezista pana la 600 de grade Celsius/ si sunt considerabil mai ieftine. Cele mai bune rezultate la beton se obțin când exista o proporție zgura - nisip de râu 1:1. Betoanele de construcții ușoare pentru elemente de fațade au o densitate de volum de 1900 kg/m3 si rezistenta la compresiune de 30 MPa, la 350 kg/m3 de ciment. 

2. Zgura de furnal este - un material excelent pentru lucrări terestre mecanice precum executarea de perne de fundații pentru drumuri, rambleuri, pardoseli, pavaje stradale, pavaje pentru linii ferate si altele. 

Zgura are calitate de drenare foarte bune si sunt insensibile fata de apa. Modulul ei de elasticitate păstrează valorii constante in diferitele anotimpuri si condiții meteorologice, ceea ce este foarte important pentru regimul hidrotermic al suprafeței drumului. Modulul de elasticitate, stabilit cu placa de compresiune, este de 200 MPa, care este cu mult mai mare de cerințele in acest sens, iar cu timpul se ridica la 300 MPa. A fost constatat ca reabilitarea pernei de zgura incarcate se efectuează concomitent cu descărcarea.  

Modulul de elasticitate înalt permite sa fie redusa grosimea pavajelor de drumuri si stradale, care reflecta cu efectul economic respectiv. Zgura de furnal are avantaje si la construirea de rambleuri la o inaltime mai mare /12 – 15 m/ si in condiții nefavorabile de lucru si hidrogeologice la masa de pamant pe care este depus rambleul rutier si exista un pericol de alunecări. 

In afara de aceasta modulul de elasticitate al zgurii este de câteva ori mai mare de cel al solurilor de granulație mica conexe si al agregatelor naturale. Este de știut ca nu numai solul, cu si agregatele naturale conțin lut, pentru care, la creșterea conținutului lor de apa, modulul de elasticitate scade semnificativ, iar in multe cazuri scade sub 30 MPa, care este aprobat drept valoarea minima in acest scop. La folosirea de zgura se pot efectua rambleuri mai mici, cu pante mai abrupte in comparație cu cele proiectate cu agregate natural sau soluri cu granulație mica. In felul acesta se poate reduce semnificativ volumul rambleurilor. In acest scop zgura poate sa fie transportata la distante mai mari. In modul acesta se lărgește baza de materiale a lucrărilor de construcții.  

Resita este in una din zonele cele mai nefavorabile din punct de vedere al climei din tara. Agregatele naturale si materialele din piatra sparta poseda caracteristici termotehnice proaste si migrarea apei in fundația de pamant este semnificativa. Acest lucru reda solurilor din fundație o consistenta nefavorabila, la care corespunde o capacitate de incarcare mai mica. Folosirea de zgura ideparteaza aceste probleme deoarece ea indeparteaza pericolul de ger, permite lucrul cu un singur fel de material pentru executarea fundației si faptul ca ea sa fie executata numai printr-o tehnologie de depunere si tasare, care la rândul sau asigura ritmuri mai rapide de construcție ( ca sa fie tasate mai bine straturile trebuie sa fie de o grosime pana la 0,4 m, iar tasarea cea mai efectiva si economica se obține cu 12 drumuri ale mașinii).

3. Lucrări de imbracaminte asfaltice - încercările in numeroase tari au demonstrat ca zgura de furnal negranulata poate sa găsească aplicație si in construirea de imbracaminte asfaltice. Zgura poate sa fie folosita drept material mineral pentru producția de amestece pentru executarea de straturi de fundație si de liant pentru drumuri si străzi, prin adăugarea unei cantitati mai mari de bitum (1.4 – 1.6%), datorita porozității mai mari. 

Nu exista o diferența semnificativa dintre tehnologia de depunere de mixturi asfaltice cu materiale naturale de piatra si cu zgura de furnal sparta / chiar cu zgura lucrările de tasare la mixturi sunt mai mari/. 

Din încercările făcute cu zgura de furnal au fost confirmata capacitatea de incarcare excelenta a suprafeței drumului. 

Este recomandat la bazele de asfalt sa folosiți granulații de zgura de furnal negranulate pentru scopurile lucrărilor de construcții cu asfalt. 

4. Faina de furnal - practica arata ca zgura de furnal se poate folosi pentru obținerea de zgura de furnal, care este un înlocuitor excelent al fainii de piatra, folosit in construcțiile de imbracaminte asfaltice in cantitati semnificative. 

5. Vata de furnal - vata de furnal se folosește pentru izolatii termice si sonore in construcții si industrie, pana la  +600 de grade Celsius. 

6. Produse ceramice de construcții - cercetările de laborator au demonstrat ca zgura negranulata poate sa fie folosita ca materie prima la obținerea unei mase ceramice, coapte la  1000 de grade Celsius. Drept avantaj este arătata posibilitatea produsele sa fie scoase din cuptor la o temperatura înalta, fara pericol de apariția de fisuri. Aceste produse au o duritate mare, capacitate de absorbție de apa mica, rezistenta la ger si rezistenta termica mare. Printr-o variație anume la conținutul zgurii, se pot produce dale de căptușeala, dale pentru pardoseli,  dale glazurate, produse rezistente la acid si altele. 

7. Folosire in agricultura - interes pentru agricultura reprezintă zgura de furnal cu un conținut ridicat de CaO, pentru neutralizarea solurilor acide si creșterea productivității. 

8. Beton cimentic - Zgura de convecție este un material potrivit pentru prepararea de granulații pentru aditivi pentru betonurile cimentice pana la clasa  С25/30 inclusiv, si cel probabil si pentru mărcile mai înalte, fara ca acest lucru sa mărească cantitatea de ciment. Introducerea unei cantitatati anume de cenușa de la centralele termice, in amestecul de beton, va avea un efect benefic pentru plasticitatea amestecului si parametrii de rezistenta a betonului întărit. In afara de acest lucru, cinetica acumulării de rezistenta in perioada zilelor 28 – 90 este mai puternic exprimata la betonul cu zgura fata de cel cu materiale de piatra.